Wat doet een sportfysiotherapeut?

Een fysiotherapeut is iemand die mensen helpt om blessures te voorkomen en iemand die helpt bij het revalideren van klachten in spieren of gewrichten. Wat doet een sportfysiotherapeut dan? In dit artikel lees je waarvoor je terecht kunt bij een sportfysio en hoe je een sportfysiotherapeut wordt.

Wanneer ga je naar een sportfysio? 

Veel mensen denken dat je naar een sportfysio gaat wanneer je een blessure hebt opgelopen tijdens het sporten, dit klopt maar dit is zeker niet het enige. Uiteraard helpt de sportfysio bij blessures die tijdens het sporten zijn opgelopen, het gaat hierbij vaak om klachten aan enkels, knieën en schouders. Sommige mensen gaan door hun enkel en gaan hiermee naar de sportfysio, anderen scheuren een kruisband af, worden geopereerd en moeten vervolgens vanaf 0 beginnen met revalideren. Dit zijn veelvoorkomende behandelingen die een sportfysio doet maar dit is absoluut niet het enige.

Een sportfysiotherapeut helpt ook ervaren sporters om nog beter te worden in wat ze doen. Deze sporters hebben goede begeleiding nodig om te weten hoe ze hun lichaam het best kunnen gebruiken en behandelen om nog beter te presteren, een sportfysio kan hierbij helpen. 

Een sportfysio behandelt veel verschillende doelgroepen, hieronder vallen ook cliënten met een handicap of chronische aandoening. Deze mensen hebben begeleiding nodig zodat zij ook veilig kunnen sporten. Sporten kan juist heel goed zijn voor mensen met een bepaalde handicap, fysiek en mentaal, maar de juiste begeleiding is daarbij wel van groot belang. 

Sportfysio worden

Om sportfysiotherapeut te worden moet je eerst de hbo-opleiding fysiotherapie volgen. Deze opleiding duurt over het algemeen vier jaar en tijdens de opleiding heb je zowel theorie- als praktijklessen. Na de vierjarige opleiding kun je je vervolgens specialiseren tot sportfysiotherapeut, hiervoor moet je ook nog een masteropleiding sportfysiotherapie doen. Deze opleiding wordt ook veel in deeltijd aangeboden omdat veel mensen alvast als fysiotherapeut gaan werken terwijl ze deze opleiding volgen. 

Als je eenmaal sportfysiotherapeut bent kun je op verschillende plekken aan het werk gaan. De meeste sportfysiotherapeuten werken in speciaal ingerichte praktijken, deze praktijken zijn vooral bedoeld voor cliënten die met een sport gerelateerd vraagstuk naar de fysio gaan. Ook werken sportfysiotherapeuten vaak in het ziekenhuis, het gaat dan meestal om een sportmedische afdeling.