Een FFP2 masker aanschaffen; verstandig of niet nodig?

Als je je verdiept in de verschillende mondmaskers die worden aangeboden, dan kom je de term FFP2 masker ongetwijfeld tegen. Er worden een groot aantal verschillende maskers aangeboden met bepaalde coderingen, keurmerken en normen. Het kan lastig zijn om een keuze te maken, want zo lang je een niet-medisch mondmasker houd je je in Nederland binnen de richtlijnen. Een FFP2 masker is dan één van de opties die je hebt. Deze maskers zijn niet verplicht, maar in sommige situaties wel bijzonder waardevol.

De kenmerken van een FFP2 masker

Aan de afkorting FFP2 kun je een aantal dingen aflezen. Allereerst weet je dat dit masker een CE-markering heeft en dat het mondkapje getest is volgens de NEN-EN 149 +A1 norm. De NVWA en de Inspectie SZW houden hier toezicht op. Als laatste kun je aan deze afkorting aflezen dat het mondkapje voldoet aan de EC 2016/425 richtlijnen zoals vastgelegd in de Europese Verordening Persoonlijke Beschermingsmiddelen. Een FFP2 masker wordt geclassificeerd als persoonlijk beschermingsmiddel en wordt veel gebruikt in de bouw, in de industrie en bij contactberoepen.

Het filteren van de lucht

FFP2 mondkapjes zijn dus getest en aan de hand van deze test krijgen ze een FFP klasse toegewezen. Er zijn in totaal drie klassen, namelijk FFP1, FFP2 en FFP3. De kapjes worden getest op hoe goed ze de lucht filteren voordat jij het inademt en hoeveel schadelijke stoffen en virussen ze tegenhouden. FFP1 mondkapjes houden minimaal 80% van de deeltjes uit de lucht en FFP3 kapjes halen minimaal 99% van de stoffen en virussen uit de lucht. Draag je een FFP2 masker, dan worden minimaal 94% van alle schadelijke stoffen uit de lucht gefilterd voordat je het inademt.

Standaard mondkapjes ter vergelijking

Vergelijk dit met de standaard stoffen- en wegwerp mondkapjes die overal worden aangeboden en die geen markering hebben, en je ziet direct de waarde van het FFP2 masker. Standaard mondkapjes of kapjes die je zelf maakt zijn niet meer dan een zakdoek die je permanent voor je mond bindt. Mocht jij het virus onbewust bij je dragen, dan houdt het kapje deze deeltjes tegen. Ze filteren de lucht niet voordat je het inademt, dus je kunt nog steeds ziek worden, ook als je een standaard mondkapje draagt. Met een FFP2 mondkapje maak je dat risico aanzienlijk kleiner en bescherm je jezelf, zowel als anderen.

Wel of niet een FFP2 kapje aanschaffen?

Je bent dus niet verplicht om een FFP2 masker aan te schaffen en je kunt in principe ook met je zelfgemaakte mondkapje de bus en de winkel in. Maar wat weet je over de kwaliteit van de mondkapjes van anderen? Houden ze zich aan de handleiding en wassen ze hun kapjes regelmatig? Met een FFP2 mondkapje bescherm je jezelf tegen verkeerd gebruik en slechte kwaliteit. Daarbij is het ook een kapje dat voor extra kwetsbare mensen meer bescherming biedt. Wil je meer gemoedsrust en beter beschermd de deur uit, dan is een FFP2 masker een uitstekende keuze.

Voor mondkapjes en meer, ga je naar Podobrace.nl!