Hoe werkt cryotherapie?

Cryotherapie (koude therapie) maakt gebruik van kou om verschillende klachten en ziekten te behandelen, maar het is ook geschikt als je wilt afvallen. Cryotherapie is dus ook een alternatieve behandeling die de pijn wegneemt door middel van kou. Voor wie het geschikt, leggen we graag uit. Heb je wel eens last van pijntjes en ben je op zoek naar en fijne oplossing? Deskundigen zijn het erover eens dat extreem lage temperaturen helpen bij de medische behandeling van diverse symptomen. Het gebruik van koude lucht verlicht ontstekingen en pijn doordat het lichaam een fysiologische reactie ondergaat op de dramatische afkoeling bij temperaturen onder -80°C. Het cardiovasculaire systeem en het immuunsysteem worden gestimuleerd door het toedienen van kou.
De mogelijke toepassingen variëren van ijsblokken tot koude kompressen en koude kamers. Wij leggen je graag alles uit over de mogelijke behandelingen en wat hierbij komt kijken.

Wat is cryotherapie?

Het Griekse woord “kryo” betekent “koud” – cryotherapie verwijst dus naar een medische behandeling waarbij gebruik wordt gemaakt van kou. Het behoort tot de zogenaamde thermotherapieën en wordt al sinds de oudheid door mensen toegepast. Het temperatuurverschil tussen het lichaam en de omgeving of een koud voorwerp wordt gebruikt om het lichaam in zijn geheel of alleen op bepaalde plaatsen af te laten koelen. Dit heeft de volgende hoofdeffecten:

  • Vermindering van de bloedstroom: tijdens de eerste vijf tot tien minuten van de plaatselijke cryotherapie trekken de oppervlakkige bloedvaten samen. Als de kou er langer over doet om in te werken, volgen ook de vaten in diepere weefsellagen. De bloedtoevoer wordt dus verminderd, waardoor ook de opslag van vocht (vorming van oedeem) vermindert.
  • Remming van ontsteking: Langdurige cryotherapie van één tot twee uur vermindert niet alleen de bloeddoorstroming, maar dempt ook de stofwisselings- en ontstekingsprocessen.
  • Vermindering van pijn: met toenemende afkoeling wordt het weefsel minder gevoelig voor pijn – het subjectieve gevoel van pijn wordt verminderd. Als de huid een temperatuur van 15 °C heeft, is ze volledig vrij van pijn.
  • Verandering van de spierspanning (spiertonus): hoewel de spierspanning tijdens de eerste paar seconden van de cryotherapie kort toeneemt, neemt deze na 15 tot 20 minuten blootstelling geleidelijk af. Dit kan helpen om de pijn te verminderen.

Wat gebeurt er tijdens cryotherapie?

Het pijnstillende effect dat je voelt wanneer je een verwonding of brandwond koelt, wordt verklaard door het samentrekken van de bloedvaten in het weefsel en de daaruit voortvloeiende vermindering van de bloedstroom.
Koelen vermindert ook de stofwisseling en remt daardoor ontstekingsprocessen af. Daarom is cryotherapie ook doeltreffend bij ontstekingsziekten.

Voor wie helpt cryotherapie?

Extreme koude stimuleert de celstofwisseling, bevordert de bloedsomloop en heeft een ontstekingsremmend effect. Dit maakt de therapie bijzonder relevant voor mensen met pijnstoornissen van het bewegingsapparaat of met ontstekingsziekten van de gewrichten, bijvoorbeeld patiënten met reumatoïde artritis.

Belangrijk om te weten voorafgaande de cryotherapie

Vertel het onze therapeut onmiddellijk als je het koud krijgt tijdens een koude toepassing. Cryotherapie mag niet worden toegepast op open wonden en bij gevoeligheidsstoornissen (verstoring van de temperatuurwaarneming) op de getroffen lichaamsdelen, omdat dan de natuurlijke bescherming tegen bevriezing van de huid ontbreekt. Ook in geval van ziekten die leiden tot stoornissen van de bloedsomloop, moet vóór de toepassing overleg worden gepleegd met de behandelaar.