Wat doet een orthodontist

Een orthodontist is eigenlijk een tandarts die zich verder gespecialiseerd heeft in de gebitsregulatie. Ze kijken naar hoe de kaken en het gebit van een patiënt staan en hoe ze dit eventueel kunnen corrigeren. Dit gebeurt vaak door middel van een beugel. Benieuwd waar ze allemaal in gespecialiseerd zijn? Lees dan verder!

Wat zijn de taken 

Een orthodontist houdt zich bezig met een heleboel taken. Ze kijken eerst naar het gebit en de kaak of daar afwijkingen te vinden zijn. Vervolgens geven ze een voorlichting welke behandeling en tandverzorging er nodig is. Regelmatig worden er door middel van gips gebitsafdrukken en röntgenfoto’s gemaakt van de mond, het gebit en de kaak. Hij plaatst beugels en stelt hier dan een behandelplan bij op. De patiënt wordt regelmatig gecontroleerd en de beugel wordt dan aangepast. Zodra het mogelijk is wordt de beugel verwijderd. 

De werkplaats van een orthodontist 

Orthodontisten hebben vaak zelf een eigen praktijk maar soms delen ze ook een praktijk met andere tandartsen of orthodontisten. Ze werken vaak samen met assistenten en mondhygiënisten. Ze kunnen ook deel uitmaken van een groter team. Hierbij kun je denken aan kaakspecialisten, tandartsen, tandspecialisten, endodontologen en prothesisten. 

Welke opleiding heb je nodig?

Als je graag een orthodontist wil worden heb je eerst een universitaire opleiding tot tandarts nodig. Hierna moet je nog een vierjarige specialisatie volgen in de orthodontie, dit heet ook wel de DMO (Dento-Maxillaire Orthopaedie). Bij deze opleiding ben je bezig met het bestuderen van literatuur, het behandelen van patiënten, onderzoek doen en presentaties geven aan medestudenten. 

Het verschil tussen tandarts en een orthodontist 

Eigenlijk is een orthodontist gespecialiseerd in het plaatsen van een beugel en het corrigeren van de kaken van een patiënt. Terwijl een tandarts zich heeft gespecialiseerd in het onderhouden van het gebit. Een tandarts kijkt naar gaatjes, trekt tanden en verwijderd tandsteen. Als je tanden scheef staan en je wil een beugel laten plaatsen en deze vervolgens goed laten bijhouden dan moet je op zoek gaan naar een goede orthodontist. Een orthodontist en een tandarts zijn beide erg belangrijk voor een mooi, gezond en goed gebit.