Het belang van eiwitrijke maaltijden in een gezond dieet

Als je echt serieus bent over dat hele afvalcircus en het bouwen van een lijf waar je trots op kunt zijn zonder elke dag droge kip te hoeven knagen, dan moet je even opletten. Eiwitten, vriend, die zijn de sleutel. Nee, ik heb het niet over een magische pil of zo’n raar poeder dat belooft dat je binnen drie dagen een sixpack hebt, terwijl je op de bank ligt met een zak chips. Ik praat over goed oud eiwitrijk voedsel. En als we het hebben over plekken waar je de ins en outs hierover kunt leren, dan is www.fuelyourbody.nl/ zo’n beetje de heilige graal.

Eiwit 101: De basisbegrippen

Zie eiwitten als de bouwstenen van je lichaam. Ze zijn als LEGO voor volwassenen; maar in plaats van torens bouw je spieren. Elk hapje eiwitrijk voedsel dat je neemt, helpt bij reparaties na die beuk-sessie in de gym en zorgt ervoor dat jouw machine – lees: lichaam – soepeltjes blijft draaien.

Waarom jij en ik meer eiwit nodig hebben

Kijk, wij mensen zijn geen robots (nog niet tenminste). We kunnen niet gewoon wat olie bijvullen en doorgaan met onze dag. Wij moeten eten om energie te krijgen en om ons lijf te herstellen na fysiek werk of sport. Dat betekent dus ook dat wanneer je daar aan het zweten bent in de sportschool of wanneer je besluit om eens flink door te stappen tijdens die avondwandeling, jouw lichaam schreeuwt om eiwitten.

Hoe veel is genoeg?

Dit is waar het tricky wordt. Er is geen antwoord natuurlijk dat voor iedereen hetzelfde is. Omdat iedereen anders is. Maar één ding staat vast: zonder voldoende eiwit ga je die fitnesstargets niet halen. Denk aan eiwitrijke maaltijden; ze zijn belangrijk voor iedereen die serieus bezig is met fitness of gewoon gezonder wil leven.

Eiwitrijke snacks vs maaltijden

Ja, snacks kunnen handig zijn wanneer je onderweg bent of even snel iets nodig hebt voor de honger tussen maaltijden door slaat toe. Maar laten we eerlijk zijn; niets verslaat een stevige maaltijd boordevol eiwitten als het gaat om echt duurzame energie en verzadiging.

Tips voor meer eiwitten in jouw dieet

  1. Vervang eens wat koolhydraten door extra groenten in combinatie met een goede portie vlees of vis tijdens het diner.
  2. Ga voor kwark of Griekse yoghurt bij het ontbijt; lekker romig en tjokvol eiwit.
  3. Niet bang zijn om te experimenteren met peulvruchten; bonen, linzen en erwten kunnen serieuze proteïne bommen zijn.
  4. Blijf gehydrateerd! Water drinken helpt bij de verwerking van al die extra proteïne.

Of je nu probeert af te vallen zonder hongergevoelens elke vijf minuten of simpelweg sterker wil worden zonder eruit te zien alsof je elke dag leeft op rauwe eieren – Eiwitrijke maaltijden moeten je nieuwe beste vriend worden. Vergeet niet regelmatig websites te checken voor tips & trucs rondom voeding en fitness – want uiteindelijk willen we allemaal wel strak in ons vel zitten zonder onszelf alles wat lekker is te moeten ontzeggen!