Waarom een gezonde mond effect heeft op een gezond lichaam

Net als je algehele gezondheid, is het ook erg belangrijk om goed voor je tanden en je mond te zorgen. Als je namelijk goed voor je mondhygiëne zorgt, kun je een slechte adem voorkomen, maar ook tandbederf en andere ontstekingen voorkomen. Het kan je ook helpen de goede gezondheid van je tanden te behouden naarmate je ouder wordt. 

Waarom de gezondheid van je mond verbonden is aan de gezondheid van je lichaam 

Mondhygiëne is essentieel, daarom introduceren verschillende merken elke dag nieuwe tandverzorgingsproducten. Daarnaast kan een gezonde mond je ook helpen om diverse medische aandoeningen te voorkomen. Als je tandvleesaandoeningen heeft, kan dit het risico op ernstige gezondheidsproblemen zoals een hartaanval, diabetes of een beroerte verhogen. De gezondheid van je mond heeft veel te maken met je algehele gezondheid. Een blik in je mond of een uitstrijkje van speeksel kan veel vertellen over wat er werkelijk in je lichaam gebeurt. Speeksel speelt een belangrijke rol bij de bescherming tegen verschillende indringers. Soms doet het zijn werk niet, waardoor bacteriën in je mond gedijen en tandplak gaan vormen. Het verkeerd reinigen of tandenpoetsen kan de tandplak vergroten en een omgeving creëren voor extra bacteriën die zich zullen ophopen.  

Bezoek aan de tandarts  

Heel vaak maken mensen excuses om een tandartsbezoek over te slaan vanwege verschillende redenen, zoals de kosten van de behandeling, tandartsangst en een druk werkschema. Toch zijn regelmatige tandheelkundige controles van essentieel belang om inzicht te krijgen in de gezondheid van je gebit en mond. Er zijn altijd bepaalden plekken in je mond die je moeilijk kunt bereiken en waar zich tandplak kan ontwikkelen. Na verloop van tijd wordt deze tandplak hard en wordt tandsteen die alleen door de mondhygiëniste kan worden verwijderd. Door 2 keer per jaar naar de tandarts te gaan voorkomen je de vorming op tandsteen, een beslagen tong en gaatjes. Daarnaast kun je zo ook tandvleesaandoeningen slechte adem voorkomen. Als je je tanden niet door een deskundige laat controleren, kan er tandplak en tandsteen in je mond ontstaan, waardoor de weefsels in het tandvlees worden aangetast. Wanneer er een sterke aanwezigheid van tandsteen in de mond is, zullen tandvleesinfecties vaak voorkomen. Door bepaalde eetgewoonten of roken kan er schade ontstaan in je mond. Je tandarts kan door een controle inzicht krijgen en je eventueel veranderingen voorstellen die je mogelijk in je levensstijl moet aanbrengen om verdere complicaties te voorkomen. De tandarts kan ook ernstige ziektes, afwijkingen of ontstekingen detecteren, zoals mondkanker of een kaakbotafwijking.