Het werk als verzorgende IG

Een baan in de zorg is een zware, maar ook hele mooie taak die je uitvoert. Zonder de uitstekende zorg die we in Nederland hebben, zouden veel meer mensen sterven en daarnaast een minder fijn leven leiden. Toch wordt er ook vaak gezegd dat we nog veel meer handen aan het bed nodig hebben. Zo is er ook altijd nog genoeg vraag naar een zogenaamde verzorgende IG. Dit is een afkorting voor verzorgende individuele gezondheidszorg. Op deze pagina lees je alles over deze functie en hoe je er voor in aanmerking kunt komen.

Waar kun je allemaal werken?

Voor vacatures verzorgende ig hoef je niet ver te zoeken, want er zijn tal van plekken waar je gewild bent. Zo is een van de grootste werkgevers van ig’ers de ouderenzorg. Er zijn heel veel verzorgingstehuizen die altijd wel mensen zoeken, en ook als mantelzorger bij iemand thuis zal jij als ig’er genoeg taken kunnen uitvoeren. Maar naast de ouderen kun je als verzorger ook aan de slag in revalidatiecentra, kun je zwangere – of net bevallen – vrouwen te hulp schieten of kies je voor de gehandicaptenzorg. Kortom, het is maar net wat je zelf aantrekt, en als is niet bevalt kun je na verloop van tijd gewoon weer ergens anders aan de slag.

Wat voor taken voer je uit?

Maar de plek waar je als verzorgende ig aan de slag gaat is nog wat minder relevant dan wat je uiteindelijk voor werk gaat doen. Eigenlijk ben je best wel breed onderlegd als verzorgende ig. Je verleent zowel zorg als begeleiding. Zo ben je bezig met verpleegtechnische handelingen. Deze handelingen mogen niet zelfstandig worden uitgevoerd. Dit mag een verpleegkundige wel. Als verzorgende ig heb je MBO niveau 3. Verpleegkundige hebben niveau 4 afgerond.

Naast de verpleegkundige handelingen ben je ook bezig met het verlenen van huishoudkundige hulp. Denk bijvoorbeeld aan het klaarmaken van ontbijt, het wassen van de cliënt en het dagelijks aan- en uittrekken van iets als steunkousen. Een van de belangrijkste taken van een verzorgende ig is echter de signalerende functie. Je moet altijd goed opletten en extra hulp inschakelen als dat nodig is. Zo kun je de behandelend arts of verpleegkundige op de hoogte stellen als er iets veranderd aan de situatie. Je weet precies waar je op moet letten dus er zal je weinig ontgaan.

Wat heeft de zorg in Nederland nodig?

We zeiden al even dat er altijd veel te doen is rondom de kwaliteit van zorg in Nederland. Toch is de overheid – zoals je op de link kunt zien – altijd bezig met het ontwikkelen van nieuwe ideeën zodat iedereen aanspraak kan maken op kwalitatief hoogstaande zorg. De handen aan het bed – iets wat een verzorgende ig zeker is – zijn een belangrijk onderdeel van deze zorg. Door te kiezen voor een carrière als verzorger kun je een echt verschil maken in iemands leven. En voldoening halen uit je werk is natuurlijk een van de belangrijkste redenen om dagelijks plezier te houden!